Bromatologia, czyli o podstawach żywienia człowieka słów kilka – przykładowe tematy prac licencjackich, prac magisterskich i prac zaliczeniowych

 Głód jest najlepszym kucharzem

Sokrates

Zgodnie z przyjętą definicją bromatologia (z języka greckiego broma – żywność, logos – nauka) to nauka, która „w szerokim zakresie zajmuje się jakością zdrowotną żywności, uwzględniając równocześnie jej pozytywne i negatywne oddziaływanie na organizm człowieka[1]”. Jakość zdrowotna żywności determinowana jest znajdującymi się w niej składnikami odżywczymi, a więc wartością odżywczą, która ma decydujący wpływ na prawidłowy rozwój człowieka na każdym etapie jego życia. O jakości zdrowotnej żywności oraz jej bezpieczeństwie mogą także decydować substancje obce, które nie wykazują żadnych wartości odżywczych, a wręcz przeciwnie mają negatywny, destrukcyjny wpływ na zdrowie człowieka. Zatem na stan zdrowia kluczowy wpływ ma głównie spożywania żywności o określonej wartości odżywczej, w określonych ilościach i ustalonej częstotliwości[2].

Pracownia Tekstów - Pisanie prac, pisanie prac licencjackich, pisanie prac magisterskich

Źródło: Piramida żywieniowa 2017, https://dietetycy.org.pl/piramida-zywieniowa-2017-opisem/

Nauka o żywieniu człowieka (zarówno zdrowego jak i chorego) rozwija się w ostatnim czasie w dynamicznym tempie. Szczególnie w ostatnich dziesięcioleciach, nastąpiły zmiany w poglądach na rolę żywienia, także, a co najważniejsze w leczeniu różnych chorób[3]Nie ulega wątpliwości, że pisanie prac z zakresu dietetyki należy rozpocząć od wyboru tematu, następnie trzeba opracować konspekt pracy licencjackiej lub pracy magisterskiej, skompletować ciekawą bibliografię, a później zabrać się do pracy.  

Pracownia Tekstów - Pisanie prac, pisanie prac licencjackich, pisanie prac magisterskich

Zatem, jak wybrać temat, aby praca licencjacka, prace magisterskie lub praca dyplomowa były nieszablonowe, a jednocześnie zwracały uwagę na ciekawe zagadnienia dotyczące dietetyki? W podejmowaniu decyzji należy kierować się nie tylko tym, aby temat był ciekawy, ale także gwarancją dokładnego przeanalizowania opisywanych zagadnień. Pomocne w trudnym procesie wyboru, mogą okazać się przygotowane przez nas przykładowe tematy prac licencjackich i prac magisterskich, na podstawie, których stworzenie konspektu, a więc dokładne określenie struktury pracy licencjackiej czy pracy magisterskiej, nie będzie stanowiło większego problemu:

  1. Historia odżywiania się ludności od czasów starożytnych do współczesności
  2. Sytuacja żywnościowa w Polsce na przykładzie wybranych grup społecznych (teoretyczno – badawcza)
  3. Sytuacja żywnościowa na świecie (teoretyczna)
  4. Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu człowieka (teoretyczna)
  5. Rola witamin w codziennej diecie (teoretyczno-badawcza)
  6. Białka w codziennym żywieniu człowieka (teoretyczna)
  7. Tłuszcze w codziennej diecie: rodzaje, dobór i ich wpływ na zdrowie człowieka (teoretyczna)
  8. Rola i znaczenie węglowodanów w codziennej diecie (można odwołać się do konkretnej grupy społecznej lub wiekowej np. ludzie starsi, młodsi, sportowcy) (teoretyczno-badawcza)
  9. Składniki mineralne i ich wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka (teoretyczna)
  10. Normy żywienia i wyżywienia (teoretyczna)
  11. Żywność genetycznie modyfikowana – faktyczna obawa, czy nieuzasadniony strach
  12. Żywność funkcjonalna: charakterystyka i rola w codziennej diecie
  13. Żywność specjalnego przeznaczenie medycznego

Dzięki wieloletniej pracy udało nam się dopracować do perfekcji umiejętności w zakresie opracowywania tematów z bromatologii. Zatem, jeśli zdarzyłoby się, że na jakimkolwiek etapie twórczej pracy (konspekt, wstęp, zakończenie, czy treść właściwa), której efektem ma stać się praca naukowa (praca magisterska, praca licencjacka, praca dyplomowa, praca zaliczeniowa) z tematyki bromatologii, pojawią się problemy, wątpliwości, czy jakiekolwiek trudności zachęcamy do skorzystania z naszej pomocy.

Nie zwlekaj z decyzją i już dziś pozwól nam zmierzyć się z Twoim wyzwaniem!

[1] H. Gerting, J. Przysławski, Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007, s. 5.

[2] Ibidem s. 5.

[3] H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014, s. 5.