Planowanie, komponowanie i ocena żywności, o rodzaju diet słów kilka – przykładowe tematy prac licencjackich, prac magisterskich i prac zaliczeniowych

Wykorzystywanie w celach leczniczych oraz profilaktyce zdrowia konkretnych posiłków, czy też produktów spożywczych znane jest od dawien dawna. Nazwę takiego zestawu stosowanego w całodobowym żywieniu określano pojęciem, które dokładnie precyzowało jego przeznaczenie. W ten sposób wyróżniano np. dietę wątrobową, wrzodową, czy sercową. W drugiej połowie XX wieku nastąpiła zmiana w określeniu przeznaczenia różnych diet. W mniejszym stopniu odnosiła się ona do przeznaczenia diety lub profilaktyki zdrowotnej (czego jednak nie dało się całkowicie wyeliminować), a raczej z jej składem chemicznym. W szczególnych przypadkach możliwe jest wyeliminowanie z diety tych składników, które w dotychczasowym sposobie odżywiania pojawiają się w nadmiarze[1].

Pracownia Tekstów - Pisanie prac, pisanie prac licencjackich, pisanie prac magisterskich

Skład zarówno jakościowy jak i ilościowy diety podstawowej, będącej całodzienną racją pokarmową, powinien pokrywać całodobowe zapotrzebowanie konkretnej jednostki na wszystkie składniki odżywcze[2]. Współcześnie istnieje możliwość skorzystania z tak wielu diet, że trudno określić jednoznacznie, która z nich jest tą właściwą, jedyną, optymalną i zbilansowaną. Nie ulega wątpliwości, że pisanie prac z zakresu dietetyki należy rozpocząć od wyboru tematu, następnie trzeba opracować konspekt pracy licencjackiej lub magisterskiej, skompletować ciekawą bibliografię, a później przystąpić do pisania. Zatem, jak wybrać temat, aby praca licencjacka, prace magisterskie lub praca dyplomowa były nieszablonowe, a jednocześnie zwracały uwagę na ciekawe zagadnienia dotyczące dietetyki, a dokładnie rodzajów stosowanych współcześnie diet? W podejmowaniu decyzji należy kierować się nie tylko tym, aby temat był ciekawy, ale także pozwalał na nieszablonowe przedstawienie zagadnień np. poprzez odwołanie się do literatury naukowej i samodzielne skomponowanie diety.

Pracownia Tekstów - Pisanie prac, pisanie prac licencjackich, pisanie prac magisterskich

Niezwykle pomocne w trudnym procesie wyboru, mogą okazać się przygotowane przez nas przykładowe tematy prac licencjackich i prac magisterskich, na podstawie których stworzenie konspektu, a więc dokładne określenie struktury pracy licencjackiej czy pracy magisterskiej, nie będzie stanowiło większego problemu:

  1. Planowanie jadłospisów: zasady i reguły tworzenia jadłospisów okresowych (teoretyczna)
  2. Klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet
  3. Diety w profilaktyce chorób cywilizacyjnych (teoretyczna)
  4. Diety białkowe – argumenty za i przeciw ich stosowaniu (teoretyczna)
  5. Dieta niskotłuszczowa w profilaktyce chorób (teoretyczna lub teoretyczno – praktyczna w której pojawi się skomponowana samodzielnie dieta niskotłuszczowa)
  6. Dieta śródziemnomorska: zasady, reguły i skuteczność stosowania (teoretyczna lub teoretyczno – praktyczna w której pojawi się skomponowana samodzielnie dieta śródziemnomorska)
  7. Diety w XXI wieku: ocena skuteczności działania na przykładzie wybranych diet (teoretyczno – badawcza)

Dzięki wieloletniej pracy udało nam się dopracować do perfekcji umiejętności w zakresie opracowywania tematów z zakresu dietetyki. Zatem, jeśli zdarzyłoby się, że na jakimkolwiek etapie twórczej pracy (konspekt, wstęp, zakończenie, czy treść właściwa), której efektem ma stać się praca naukowa (praca magisterska, praca licencjacka, praca dyplomowa, praca zaliczeniowa) z zakresu dietetyki, pojawią się problemy, wątpliwości, czy jakiekolwiek trudności zachęcamy do skorzystania z naszej pomocy.

Nie zwlekaj z decyzją i już dziś pozwól nam zmierzyć się z Twoim wyzwaniem!

[1] H. Gerting, J. Przysławski, Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007, s. 380.

[2] Ibidem s. 381.