Specjalna dieta w sytuacji, kiedy zdrowie niedomaga, czyli o żywieniu w wybranych chorobach słów kilka – przykładowe tematy prac licencjackich, prac magisterskich i prac zaliczeniowych

Właściwy sposób żywienia powinien zagwarantować człowiekowi optymalne pokrycie zapotrzebowania na składniki odżywcze, jakie są potrzebne do prawidłowego przebiegu funkcji życiowych organizmu, rozwoju, wzrostu i egzystencji. Żywienie musi być zgodne z normami, realizowanymi na poziomie zalecanym i jednocześnie bezpiecznym dla człowieka. Wymiernym rezultatem stosowania się do opracowanych na przestrzeni lat zasad racjonalnego żywienia powinien być dobrostan fizyczny i psychiczny określany jako zdrowie[1].

Pracownia Tekstów - Pisanie prac, pisanie prac licencjackich, pisanie prac magisterskich

Niestety coraz częściej ten podstawowy i wydawałoby się mało skomplikowany schemat postępowania żywieniowego nie jest realizowany. Okazuje się, że całodzienna racja pokarmowa nie jest w odpowiedni sposób zbilansowana, zarówno pod względem zawartych w niej składników odżywczych, jak i proporcji pomiędzy nimi. Sytuacje niezbilansowania całodziennych racji pokarmowych skutkują diagnozowaniem różnych chorób. Często wymagają one w pierwszej kolejności całkowitej zmiany sposobu odżywiania się, wyeliminowania pewnych produktów spożywczych. Rodzaj interwencji dietetycznej zależny jest najczęściej od rodzaju choroby bądź zdiagnozowanego zaburzenia w stanie zdrowia i najczęściej jest wprowadzany z powodu:

  • „zmian w zapotrzebowaniu na energię np. w przypadku otyłości lub niedowagi;
  • zmian w zawartości określonych składników pokarmowych np. cholesterolu, kwasów nasyconych stosunku do kwasów nienasyconych, żelaza, jodu, czy kwasu foliowego;
  • chorób przewodu pokarmowego np. choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy, czy też innych chorób wymagających interwencji dietetycznej np. niedokrwienna choroba serca;
  • występowania stanów niedoborowych określonych składników odżywczych np. niedokrwistość z niedoboru żelaza, osteoporoza, anoreksja;
  • złych wskaźników stanu odżywienia, biochemicznych, antropometrycznych np. wskaźnik BMI[2]”.

Pracownia Tekstów - Pisanie prac, pisanie prac licencjackich, pisanie prac magisterskich

Nie ulega wątpliwości, że pisanie prac z zakresu żywienia w różnych chorobach należy rozpocząć od wyboru tematu, następnie trzeba opracować konspekt (spis treści) pracy licencjackiej lub magisterskiej, skompletować ciekawą bibliografię, a później już tylko przystąpić do pisania. Zatem, jak wybrać temat, aby praca licencjacka, praca magisterska lub praca dyplomowa były nieszablonowe, a jednocześnie zwracały uwagę na ciekawe zagadnienia dotyczące żywienia w różnych chorobach? W podejmowaniu decyzji należy kierować się nie tylko tym, aby temat był ciekawy, ale także pozwalał na dokładne przeanalizowanie opisywanych zagadnień. Pomocne w trudnym procesie wyboru, mogą okazać się przygotowane przez nas przykładowe tematy prac licencjackich i prac magisterskich, na podstawie, których stworzenie konspektu, a więc dokładne określenie struktury pracy licencjackiej czy pracy magisterskiej, nie będzie stanowiło większego problemu:

  1. Żywienie w chorobach układu krążenia (teoretyczna)
  2. Żywienie w nadciśnieniu tętniczym: zalecenia i ograniczenia (teoretyczna)
  3. Kontrowersje, zalecenia i mity w żywieniu osób chorych na cukrzycę (teoretyczna)
  4. (Nie)skomplikowana dieta cukrzyka w opinii pacjentów gabinetu dietetycznego XYZ (teoretyczno – badawcza)
  5. Otyłość jako choroba XXI wieku. Zalecenia w zakresie odżywiania (teoretyczna)
  6. Zalecenia żywieniowe dla osób otyłych (teoretyczna/ lub badawcza np. z możliwością przedstawienia autorskiej diety)
  7. Żywienie w otyłości: zasady i rola zbilansowanej diety (teoretyczna/ możliwość przedstawienia diety/ możliwość opisania studium przypadku)
  8. Cele i efekty dietoterapii w nadwadze (i/lub otyłości) – studium przypadku
  9. Żywienie w profilaktyce i leczeniu osteoporozy (teoretyczna)
  10. Żywienie w chorobach układu pokarmowego na przykładzie wybranych chorób żołądka i dwunastnicy (teoretyczna)
  11. Żywienie w chorobach nowotworowych (teoretyczna)
  12. Zasady i plan żywienia w leczeniu anoreksji (teoretyczna)
  13. Rola diety w walce z anoreksją w opinii pacjentów poradni leczenia zaburzeń odżywienia w mieście X (teoretyczno- badawcza)
  14. Zalecenia żywieniowe w leczeniu bulimii (teoretyczna)

Dzięki wieloletniej pracy i zgłębianiu tematyki dotyczącej żywienia człowieka udało nam się dopracować do perfekcji umiejętności w zakresie opracowywania tematów ze wskazanego  zakresu tematycznego. Zatem, jeśli zdarzyłoby się, że na jakimkolwiek etapie twórczej pracy (konspekt, wstęp, zakończenie, czy treść właściwa), której efektem ma stać się praca naukowa (praca magisterska, praca licencjacka, praca dyplomowa, praca zaliczeniowa) z zakresu żywienia człowieka w wybranych chorobach, pojawią się problemy, wątpliwości, czy jakiekolwiek trudności zachęcamy do skorzystania z naszej pomocy.

Nie zwlekaj z decyzją i już dziś pozwól nam zmierzyć się z Twoim wyzwaniem!

[1] H. Gertlig, J. Przysławski, Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007, s. 394.

[2] H. Gertlig, J. Przysławski, Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, op. cit., s. 364-395.